środa, 26 października 2011

Najprostszy mus czekoladowy z owocami

Babeczek nie było.
Została kremówka, która miała służyć za dekorację.

Żal było jej nie zużyć, a termin ważności zbliżał się ku końcowi. W takich chwilach zbawienne są błyskawiczne przepisy, takie jak dzisiejszy. Wystarczy ubić śmietankę, dodać czekoladę i już możemy delektować się lekkim  deserem. Jest smacznie, a niechciany produkt zużyty. Przyjemne z pożytecznym. To lubię! :)



Składniki na 4 porcje:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Śmietanę kremówkę (koniecznie schłodzoną) ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać strumieniem lekko przestudzoną czekoladę, w tym samym czasie miksując ją z kremówką.
Rozłożyć między szklanki, ozdobić owocami.
Przepis oryginalny (klik)

niedziela, 23 października 2011

Polędwiczki po chińsku

Dziś na obiad proponuję azjatyckie smaki. 

Rozpływająca się w ustach polędwiczka w pysznej marynacie z dodatkiem warzyw. Co tu dużo pisać: szybkie i smaczne danie!

Życzę smacznego :)




Składniki:

  • 30 dag polędwiczki wieprzowej
  • ok. 4 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • mały kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 10 dag pieczarek
  • papryka
  • 1 pomidor (bez skórki i nasion)
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • nudle chińskie 
Przygotowanie:

Przygotować marynatę z drobno posiekanego imbiru, przyprawy 5 smaków, 4 łyżek sosu sojowego, 1-2 łyżek oliwy z oliwek oraz łyżeczki mąki ziemniaczanej. Włożyć do niej pokrojoną w paski polędwicę i odstawić na co najmniej pół godziny.

Pokroić pieczarki i paprykę i pomidora.
 
Na rozgrzanej patelni smażyć mięso po 3 minuty z każdej strony do zrumienienia. Po tym czasie zdjąć mięso z patelni i podsmażyć warzywa przez ok. 2 minuty.

Dodać z powrotem mięso i zalać całość bulionem. Smażyć bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszać. Potrawa jest gotowa, gdy sos zgęstnieje i nadmiar bulionu wyparuje. 




czwartek, 20 października 2011

Francuskie ciasto z jabłkami

To ciasto raczej nie nadaje się do podania gościom, ponieważ nie jest puszyste ani szczególnie reprezentacyjne. Jest lekko zakalcowate, ale takie ma być. Można o nim powiedzieć "puddingowe". Wypełnione po brzegi jabłkami, dzięki którym jest wilgotne i smakuje genialnie. Jest to wypiek niezwykle prosty a efekt smakowy przewyższa wkład pracy. 

Jeśli mamy ochotę na szarlotkę, lecz jesteśmy ograniczeni czasowo lub preferujemy mniej kaloryczne ciasta - to propozycja idealna!


Przepis Dorie Greenspan. 



Składniki: (piekłam w tortownicy 21 cm)
  • 110 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • 3 jabłka (dałam antonówki)
  • 2 duże jajka w temp. pokojowej
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki ciemnego rumu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 115 g masła rozpuszczonego i ostudzonego

Rozgrzać piekarnik do 180*C.

Wysmarować tłuszczem i posypać mąką tortownicę.

W małej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Obrać i pokroić jabłka w dosyć małą kostkę.

W dużej misce ubić jajka aż powstanie piana potem wmieszać cukier, a następnie rum i wanilię. Dodać połowę mieszanki mącznej i wlać połowę rozpuszczonego masła.

Wmieszać resztę mąki i masła. 

Wrzucić pokrojone jabłka i mieszać aż będą dobrze pokryte ciastem. Wyłożyć całość do przygotowanej formy i piec ok. 50 min - 1 godz. aż włożony patyczek będzie po wyjęciu z ciasta czysty. 

Pozwolić ciastu wystudzić się przez 5 minut, następnie delikatnie przejechać drewnianym patyczkiem lub nożem dookoła formy aby można było swobodnie wyjąć ciasto.

Podawać posypane cukrem pudrem. 

środa, 12 października 2011

Risotto z kurkami i pomidorami

Włoskich smaków ciąg dalszy. Rozsmakowałam się w risotto na tyle, że postanowiłam przetestować kolejną jego wersję. Tym razem z dodatkiem  kurek i świeżych pomidorów.

Cudny grzybowy aromat, delikatny maślany smak i prostota wykonania. Musicie wypróbować!
Kurki można zamienić na pieczarki i gwarantuję, że danie również będzie bardzo dobre :)


  • 100 g kurek
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • niecała szklanka ryżu do risotto (arborio, carnaroli)
  • 1 pomidor (bez skórki i bez pestek)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
 Przygotowanie:


Kurki umyć i osuszyć. Pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić przygotowane kurki. Smażyć przez 1 minutę. 

Dodać drugą łyżkę masła i wrzucić ryż. Smażyć mieszając aż ryż się zeszkli przez około minutę. Wlać pierwszą porcję bulionu i gotować mieszając aż ryż wchłonie płyn. Powtarzać cały proces aż ryż będzie ugotowany. Wraz z ostatnią porcją bulionu wrzucić pokrojony miąższ pomidora.
Zdjąć z ognia, doprawić delikatnie solą i pieprzem. Podawać od razu.

Życzę smacznego!

piątek, 7 października 2011

Co dziś na obiad? Risotto z groszkiem + udka z kurczaka.

To, co lubię najbardziej - proste i smaczne danie. Wystarczy pół godziny by je przygotować! 

Zdarzało mi się jadać risotto, ale nigdy nie robiłam go własnoręcznie. Jest to więc mój debiut. Nieskromnie mówiąc całkiem udany ;) Dzięki gotowaniu w bulionie ryż zyskuje wyjątkowy smak i konsystencję, dodatek groszku dodatkowo podnosi jego walory smakowe. Jako że u mnie w domu trudno wyobrazić sobie obiad bezmięsny, przygotowałam udka z kurczaka. Są, moim zdaniem, o wiele lepsze od fileta, gdyż to mięso delikatniejsze i bardziej soczyste. 

Taki duet świetnie się sprawdza! 
Gorąco polecam :)


Na risotto (3 małe lub 2 większe porcje):

  • 1 szklanka ryżu do risotto (arborio, carnaroli) 
  • niecały litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • spora garść groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki)
  • opcjonalnie cebula (ja nie dałam)
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Rozgrzać w rondlu masło. Wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz ryż. Mieszać tak długo aż ryż się zeszkli. Gdy to nastąpi wlać pierwszą porcję bulionu. Mieszać i czekać aż ryż go wchłonie. Po tym czasie wlać następną i powtarzać cały proces aż ryż będzie ugotowany al dente. Zdjąć rondel z kuchenki, przyprawić solą (nie za dużo, gdyż bulion był słony) i pieprzem. Dodać groszek i delikatnie wymieszać.

Udka:


  • 8 filetów z udźca z kurczaka
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • przyprawa do kurczaka
  • zioła prowansalskie
Mięso doprawić i odstawić na pół godziny do lodówki.

Smażyć bez przykrycia na oliwie. Po zrumienieniu się jednej strony odwrócić i smażyć dalej, tym razem pod przykryciem, aby mięso stało się miękkie i delikatne. Można odrobinę podlewać wodą, aby było jeszcze bardziej soczyste.