niedziela, 27 maja 2012

Rabarberkaka, czyli szwedzkie ciasto z rabarbarem na wczorajszy Dzien Mamy

Kiedyś były laurki, dziś jest ciasto. Szwedzkie z rabarbarem. Lekkie, delikatne i puszyste. Z dużą ilością kwaśnych łodyg.
Typowo wiosenny wypiek, który uraduje każdego łasucha.
Polecam gorąco!



Składniki:
  • 400 g rabarbaru
  • 2 jajka
  • ok. pół szklanki cukru (można dać trochę mniej)
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła, z lodówki
  • cukier perłowy lub demerara, do posypania

Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę. Formę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą, jasną masę (końcówki do ubijania białek). Do ubitych jaj dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy i na nią rozłożyć kostki rabarbaru. Na wierzchu równomiernie rozłożyć płaty zimnego masła (najlepiej kroić je łopatką do krojenia sera żółtego). Wierzch posypać cukrem perłowym lub demerara.
Ciasto piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut (proponuję przedłużyć czas o 10 min), do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
oryginalny przepis TU


poniedziałek, 7 maja 2012

Omlet Kaiserschmarren

Moja dzisiejsza propozycja na pyszne rozpoczęcie dnia - Kaiserschmarren (lub po prostu omlet cesarski), wywodzący się z Austrii. Na temat jego powstania krąży już wiele legend.

Delikatne, rozpływające się w ustach kawałki puszystego ciasta z jabłkiem i cynamonem oprószone cukrem pudrem.

Ten omlet już na stale wszedł do mojego porannego repertuaru.

Polecam!


Składniki (na jedną dużą lub dwie mniejsze porcje):

  • 2 jajka (osobno białko i żółtko)
  • 2 łyżki mąki
  • średnie jabłko
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka cukru
  • szczypta cynamonu
Dodatkowo:

  • odrobina tłuszczu do smażenia

Jabłko obrać i pokroić w większą kostkę. Cukier wymieszać z cynamonem.


Mąkę wymieszać z żółtkami i mlekiem na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Połączyć delikatnie zawartość obu misek. Dodać jabłko i ponownie wymieszać.

Smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Gdy jedna strona się zrumieni posypać cukrem cynamonowym i odwrócić na drugą stronę. Gotowy omlet pokroić szpatułką na mniejsze części. Podawać posypane cukrem pudrem.

inspiracja tym i tym przepisem