Słońce? Ciepło? Nie dla mnie. Już od wczoraj nic tylko deszcz i temperatura nie przekraczająca 13 stopni!
Spędziłam cały dzień w domowym zaciszu, z książką i kawałkiem ciasta z cząstką lata - czyli porzeczkami. Niezawodne ciasto maślankowe znane większości blogowiczów nie zawiodło, a jego pyszny rumiany kolor wprowadził trochę słońca do kuchni.
Cudowne w swej prostocie i wyjątkowo smaczne. Delikatne, puszyste i słodkie z kwaskowym akcentem.
Polecam!
Podpatrzone u MySi.
Składniki:
1 szkl maślanki
1 szkl cukru (ja dałam 3/4 szkl.)
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy
ok. 200g owoców czerwonej i czarnej porzeczki
Wykonanie:
Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche składniki w drugiej. Mokre wlać do suchych i wymieszać łyżką, ale tylko tak aby się wszystko połączyło. Wyłożyć na blaszkę, taką zwykłą prostokątną, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto posypać jagody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec ok. 30 minut z termoobiegiem.
Wszystko co pyszne mogę zjeść w jednym kawałku tego ciasta! Super!:)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite to ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńo tak o tak prezentuje się pysznie
OdpowiedzUsuńporzeczki w cieście?! no to może w końcu je polubię ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie porzeczki wyglądają w takim maślanym cieście. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI u mnie deszcz - i porzeczki też są, tylko mokną na dworze tuż za płotem ;-) A u Ciebie w taakim pysznym cieście!
OdpowiedzUsuńuwielbiam zaszyć się w domu z jakimś ciastem na niepogodę :) Twoje wygląda baaardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńTe ciacho bylo pyszne, a u Ciebie swietnie sie prezentuje! Szykuje sie na jeszcze jedno ciacho z porzeczkami, tym razem z bialymi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
pieczarkamySia
Pięknie wygląda Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńWczoraj uzbierałam całą miskę porzeczek i teraz wiem co z nimi zrobię (a przynajmniej z częścią) :D Dziękuję :*
Doctor: Też uważam, że to bardzo udane połączenie :)
OdpowiedzUsuńmargot, burczymiwbrzuchu, manoria: dzięki, jak tylko upiekę nowe zapraszam na kawałek ;)
M. : koniecznie musisz wypróbować! na pewno polubisz :)
Kamila, Arven, Kaś, Kasia: Dziewczyny, dziękuję za miłe komentarze :*
shy: ojej, w takiej sytuacji nie ma co zwlekać. :D polecam!
mysia: jeszcze raz dziękuję za przepis! białych porzeczek jeszcze nie próbowałam :)
Russkaya: zdecydowanie polecam, nie zawiedziesz się. Jest naprawdę smaczne :)
Uwielbiam takie ciasta. Robi się je szybko i łatwo, a sprawiają dużo radości :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ;) Zatęskniło mi się za porzeczkami ;)
OdpowiedzUsuń