Dziś wychodzę naprzeciw tym, których nękają wyrzuty sumienia po zjedzeniu ciastka, kawałka sernika lub babki. Proponuję zdrową alternatywę - muffiny wykonane wyłącznie z mąki razowej żytniej. Z brązowym cukrem i jabłkami, dzięki którym są wilgotne i świeże przez kilka dni.
Babeczki są niezwykle aromatyczne i sycące (jedna w zupełności wystarcza). Mąka razowa zawiera okrywę owocowo nasienną zbóż - otręby, która jest bogata w składniki odżywcze, dlatego produkty z niej wytwarzane są bardziej wartościowe pod względem żywieniowym. Nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru oraz insuliny we krwi, tak jak czynią to produkty z białej mąki.
Czy ktoś jeszcze twierdzi, że zdrowe jedzenie jest niesmaczne? ;)
Pierwsze kuchenne starcie z mąką razową uważam za udane. Was również do tego zachęcam!
Składniki (na 6 sporych muffinek):
UWAGA! Należy nakładać dużo ciasta do foremek bądź papilotek, niemal do krawędzi, ponieważ te babeczki nie rosną za bardzo, ponadto po upieczeniu lubią opaść.
- 3/4 szklanki mąki razowej żytniej
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 50 gram masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 1 dość duże jabłko
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W jednej misce mieszamy składniki suche. Ścieramy jabłko na tarce z dużymi oczkami. Mieszamy w drugiej misce mokre składniki, dodajemy do nich starte jabłko. Dodajemy mokre do suchych i łączymy. Nakładamy do foremek.
Pieczemy w temp. 180*C przez ok. 25 minut.
Rzeczywiście samo zdrowie i dodatkowo pycha :D
OdpowiedzUsuńDo takich apetycznych muffinek nie trzeba mnie zachęcać:) Pycha:)
OdpowiedzUsuńStraszne jest to, że ja nawet po takich mam wyrzuty sumienia :)
OdpowiedzUsuńHey Paulina, your Wholemeal Muffin is a Recipe Guessing Game on Knapkins. Think your friends can win? http://knapkins.com/guess_games/832?source=blog
OdpowiedzUsuńteż lubię wypieki z razową mąką!
OdpowiedzUsuńZdrowe i pyszne, wspaniale się prezentują :)
OdpowiedzUsuńI można jeść tyle na ile się ma ochotę! Bez obaw, że źle wpłynie to na nasz organizm :D
OdpowiedzUsuńSmakowite muffiny!
Jeszcze nigdy nie próbowałam piec z mąką razową, ale takie muffinki skutecznie mnie przekonują :)
OdpowiedzUsuńZ razową mąką muszą smakować wspaniale - częstuję się jednym, dobrze?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pyszne i w sam raz zdrowe :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie rewelacyjne połączenie :)
OdpowiedzUsuńja robię tylko razowe, już ponad rok nie jadłam muffiny na białej mące :)
OdpowiedzUsuńPychotka! Ale to bardziej jesienna propozycja, czekamy na coś świątecznego. Pozdrowienia :)r
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie komentarze ;) Z tego co widzę, zdrowe wypieki cieszą się popularnością, więc postaram się zamieścić w najbliższym czasie kolejne takie przepisy :)
OdpowiedzUsuń@Kucharnia, Anna-Maria: jak najbardziej, zapraszam ;)
@WegAnka: nie można dać się zwariować, czasem trzeba sobie pozwolić na chwilę słodkiego zapomnienia :p
@Kaś: te tak bardzo mi posmakowały, że z przyjemnością wypróbuję kolejnych razowych wypieków. :)
@burczymiwbrzuchu: Racja... Mam troch blogowych zaległości, ale w najbliższym czasie pojawią się świąteczne przepisy. Pozdrawiam ciepło! :)