sobota, 8 czerwca 2013

Pieczony pstrąg z cytryną i ziołami

Gdzie to słońce?!

Lekkie, dietetyczne wręcz danie. Mięso ryby jest delikatne, soczyste i aromatyczne. Wyczuwalna jest nuta cytryny i towarzyszących ziół. Dodatki w postaci zielonych szparagów i pomidora dobrze uzupełniają całość.

W sam raz na wiosenny obiad.

Polecam!



Składniki (na 1 porcję):

  • 1 świeży pstrąg
  • 2 plasterki cytryny
  • koperek
  • sól
  • pieprz czosnkowy
Dodatkowo:
  • kilka szparagów
  • 3 grube plastry pomidora
Uszykować specjalny worek do pieczenia ryb lub folię aluminiową. Ułożyć szparagi (delikatnie posolone i polane oliwą z oliwek) oraz pomidory.

Pstrąga patroszymy. Oprószamy solą  i pieprzem czosnkowym. Posypujemy posiekanym koperkiem. Na wierzch układamy przecięte na pół plastry cytryny (oczywiście, dokładnie wyparzonej i wyszorowanej). Całość zamykamy i pieczemy w rozgrzanym do temp. 180*C piekarniku na około 20-30 minut ( w zależności od wielkości ryby). Pod koniec pieczenia warto otworzyć worek. 


5 komentarzy:

  1. Najprostszy - ale i najlepszy sposób na rybę. Uwielbiam podaną w takiej postaci.. najchętniej w jakiejś knajpce nad samym morzem, ale w domu również musi być pysznie! :) I śliczny sposób podania, cytrynki i zioła świetnie się prezentują ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryba, mogłabym jeść każdego dnia! Nawet dwa razy dziennie! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pstrągi,przepis sprawdzony , pstrąg wychodzi wyśmienity
    pozdrawiam, mariola1903 www.cakes.blox.pl

    OdpowiedzUsuń