środa, 10 lutego 2016

Dyniowe pancakes na mące owsianej

Poranne pancakes to jedne z moich comfort foods - zawsze wychodzą, zawsze smakują. Nie lubię w kuchni nudy, nawet o 8 rano, dlatego ciągle poszukuję nowych wersji.

Dzisiaj bez mąki pszennej z mlekiem kokosowym i dynią. Z odrobiną korzennych przypraw smakują jak aromatyczne ciasto z patelni. I ten kolor!

Mam nadzieję, że macie jeszcze trochę puree z dyni w słoikach?


Składniki (dla jednej głodnej osoby):
  • pół szklanki puree z dyni
  • pół szklanki mąki owsianej (wystarczy zmiksować płatki owsiane na mąkę)
  • ok. 1/4 (może odrobinę mniej) szklanki mleka (dowolne, u mnie kokosowe)
  • 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego lub innego oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu i mielonych goździków
Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać razem puree z dyni, mleko, olej kokosowy (lub inny). Dodać jajko. 
W drugiej misce wymieszać mąkę owsianą, sodę, sól oraz przyprawy.
Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać tylko do momentu aż wszystko się połączyć. Odczekać 10 minut. Smażyć na patelni (może być z odrobiną tłuszczu).

WAŻNE: Aby pankejki były idealne najlepiej smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni na małym ogniu, tak aby środek był idealnie puszysty, a brzegi ładnie zrumienione. 

przepis znaleziony tutaj


3 komentarze:

  1. Mmm z dyni to muszą cudnie smakować <3 I do tego jeszcze kształt serduszek im uroku dodaje :D
    Ja też nie lubię nudy, ale śniadanie musi być przepyszne, więc czasem się boję kombinować i trzymam się pieczonej owsianki i pancakes z jabłkiem w środku :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również uwielbiam dyniowe pancakes. Szkoda tylko, że puree dyniowe mi się skończyło;D

    OdpowiedzUsuń