To, że kasze są zdrowe i pożywne wiedzą już teraz prawie wszyscy. Są też bardzo uniwersalne: przez dania obiadowe na ciastach i deserach kończąc. Są też dobre na zimno, jako sałatka. Dziś moja ostatnia ulubienica, czyli kasza pęczak w postaci szybkiej sałatki z cytrynowym akcentem.
Smacznym i przetestowanym akcentem jest dodanie na wierzch chipsów z boczku lub szynki wędzonej przygotowanych na patelni.
Idealna do pracy czy jako nieskomplikowany lunch.
Składniki:
- woreczek kaszy pęczak
- połowa papryki czerwonej
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka ogórków kiszonych
- sok z cytryny (ok. 2-3 łyżki)
- 2 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (olej lniany, oliwa z oliwek)
- sól, pieprz
- pietruszka
Kaszę gotujemy wg instrukcji (ok. 25 minut). Pozwalamy jej ostygnąć. W międzyczasie kroimy ogórki, paprykę i pomidorki. Wrzucamy je do kaszy, dodajemy olej, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Opcjonalnie na wierzch kładziemy przygotowane na patelni chipsy z boczku lub szynki wędzonej.
Wygląda smakowicie! Idealna na moją dietę, jutro wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne, na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń