czwartek, 29 września 2011

Bułeczki z pieczarkami

Dziś mam dla Was bułeczki, które upiekłam kilka dni temu... Są efektem wielkiej ochoty na domowe pieczywo ;)

Smak świeżych, chrupiących bułek na śniadanie jest nie do zastąpienia! Dodatek pieczarek sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Można zabrać jedną ze sobą do pracy, szkoły...

Satysfakcja gwarantowana! 

Z przepisu wychodzi 11 sporych bułek, dlatego część z nich wyjęłam z piekarnika 5 minut wcześniej i zamroziłam. Teraz mogę sięgnąć po jedną, podgrzać i idealna przekąska gotowa ;)


Cytuję za autorką z własnymi uwagami. (źródło)

Składniki na 11 dużych bułek z nadzieniem:
 
500 g mąki pszennej chlebowej
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
(dałam oliwę z oliwek)
1 jajko
1 łyżeczka soli
12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych

Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Nadzienie:
500 g pieczarek
2 średnie cebule
(u mnie 1 mała)
olej, do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę podsmażyć, by zmniejszyły objętość, ostudzić.
 
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie (dużo!), składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 11 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :)
 

13 komentarzy:

  1. Jakie pyszne te bułeczki :)
    Chętnie bym zjadła na śniadanko jutro. Mogę jedną?

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha:) aż zgłodniałam. Bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie takie zrobię, bo bułeczek z wytrawnym nadzieniem nigdy nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczki z farszem to ja uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEŚĆ ! ! !

    Dlaczego nie masz takich smkołyków w zanadrzu, gdy mam ochotę na kebaba? :(

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio mam fazę na pieczarki, więc bułeczkami jestem zauroczona :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie nadziane bułeczki! Zwłaszcza za to, że można zabrać je ze sobą wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie wytrawne wypieki, niedawno robiłam cebularze, może następnym razem zrobię bułeczki z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja chcę taką bułeczkę!!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. może masz więcej przepisów na pikantne bułeczki i łatwe w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
  11. @aguś: póki co nie, ale zaglądaj na bloga, niebawem na pewno pojawi się więcej tego typu przepisów :)

    OdpowiedzUsuń