Dziś mam dla Was bułeczki, które upiekłam kilka dni temu... Są efektem wielkiej ochoty na domowe pieczywo ;)
Smak świeżych, chrupiących bułek na śniadanie jest nie do zastąpienia! Dodatek pieczarek sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Można zabrać jedną ze sobą do pracy, szkoły...
Satysfakcja gwarantowana!
Z przepisu wychodzi 11 sporych bułek, dlatego część z nich wyjęłam z piekarnika 5 minut wcześniej i zamroziłam. Teraz mogę sięgnąć po jedną, podgrzać i idealna przekąska gotowa ;)
Cytuję za autorką z własnymi uwagami. (źródło)
Składniki na 11 dużych bułek z nadzieniem:
500 g mąki pszennej chlebowej
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju słonecznikowego (dałam oliwę z oliwek)
1 jajko
1 łyżeczka soli
12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Nadzienie:
500 g pieczarek
2 średnie cebule (u mnie 1 mała)
olej, do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę podsmażyć, by zmniejszyły objętość, ostudzić.
Przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę podsmażyć, by zmniejszyły objętość, ostudzić.
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie (dużo!), składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 11 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :)
Jakie pyszne te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła na śniadanko jutro. Mogę jedną?
Pozdrowienia.
Pycha:) aż zgłodniałam. Bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńChętnie takie zrobię, bo bułeczek z wytrawnym nadzieniem nigdy nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńBułeczki z farszem to ja uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńprzepadam za nimi :)
OdpowiedzUsuńYummy & Tasty
JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEŚĆ ! ! !
OdpowiedzUsuńDlaczego nie masz takich smkołyków w zanadrzu, gdy mam ochotę na kebaba? :(
fajne te bułeczki!
OdpowiedzUsuńostatnio mam fazę na pieczarki, więc bułeczkami jestem zauroczona :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie nadziane bułeczki! Zwłaszcza za to, że można zabrać je ze sobą wszędzie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie wytrawne wypieki, niedawno robiłam cebularze, może następnym razem zrobię bułeczki z pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńJa chcę taką bułeczkę!!!! :D
OdpowiedzUsuńmoże masz więcej przepisów na pikantne bułeczki i łatwe w wykonaniu
OdpowiedzUsuń@aguś: póki co nie, ale zaglądaj na bloga, niebawem na pewno pojawi się więcej tego typu przepisów :)
OdpowiedzUsuń