piątek, 7 października 2011

Co dziś na obiad? Risotto z groszkiem + udka z kurczaka.

To, co lubię najbardziej - proste i smaczne danie. Wystarczy pół godziny by je przygotować! 

Zdarzało mi się jadać risotto, ale nigdy nie robiłam go własnoręcznie. Jest to więc mój debiut. Nieskromnie mówiąc całkiem udany ;) Dzięki gotowaniu w bulionie ryż zyskuje wyjątkowy smak i konsystencję, dodatek groszku dodatkowo podnosi jego walory smakowe. Jako że u mnie w domu trudno wyobrazić sobie obiad bezmięsny, przygotowałam udka z kurczaka. Są, moim zdaniem, o wiele lepsze od fileta, gdyż to mięso delikatniejsze i bardziej soczyste. 

Taki duet świetnie się sprawdza! 
Gorąco polecam :)


Na risotto (3 małe lub 2 większe porcje):

  • 1 szklanka ryżu do risotto (arborio, carnaroli) 
  • niecały litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • spora garść groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki)
  • opcjonalnie cebula (ja nie dałam)
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Rozgrzać w rondlu masło. Wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz ryż. Mieszać tak długo aż ryż się zeszkli. Gdy to nastąpi wlać pierwszą porcję bulionu. Mieszać i czekać aż ryż go wchłonie. Po tym czasie wlać następną i powtarzać cały proces aż ryż będzie ugotowany al dente. Zdjąć rondel z kuchenki, przyprawić solą (nie za dużo, gdyż bulion był słony) i pieprzem. Dodać groszek i delikatnie wymieszać.

Udka:


  • 8 filetów z udźca z kurczaka
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • przyprawa do kurczaka
  • zioła prowansalskie
Mięso doprawić i odstawić na pół godziny do lodówki.

Smażyć bez przykrycia na oliwie. Po zrumienieniu się jednej strony odwrócić i smażyć dalej, tym razem pod przykryciem, aby mięso stało się miękkie i delikatne. Można odrobinę podlewać wodą, aby było jeszcze bardziej soczyste. 
  

8 komentarzy:

  1. oj, smakowicie to wygląda, bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne. Chyba zrobię sobie jutro risotto :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojj, u mnie też lepiej, żeby obiad był z mięsem, bo bez mięsa to tylko przystawka. A risotto z kurczakiem zapowiada się smakowicie, chętnie zgapię przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od mięsa ponoć gniją flaki. Ale u mnie tradycja jest ta sama :D

    OdpowiedzUsuń
  5. @jezdem: hoho, nie ma jak optymistyczny akcent :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ja dawno risotto nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, zamawiam taki obiad z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. polecam dziewczyny, to naprawdę pyszne danie! ;)

    OdpowiedzUsuń