Niby nic nowego, bo każdy zna to danie. Jednak sposoby jego przygotowywania są różne. Bardziej pomidorowe, z boczkiem, z dodatkiem marchwi, selera, groszku... Jak widać nazwa ta sama, lecz wersji może być mnóstwo.
Składniki:
300 g drobiowego mięsa mielonego
1 średnia marchewka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100-150 ml wody (można nawet więcej)
puszka pomidorów bez skórki
1-2 łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
suszone zioła wedle uznania (bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek)
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Marchew zetrzeć na tarce. Cebulę, czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżek oliwy. Dodać warzywa, podsmażyć przez 3-4 minuty. Dodać szczyptę ziół, podsmażać przez kolejną minutę. Dodać mięso. Dokładnie wymieszać z warzywami i podsmażać przez około 5 minut, aż mięso nie będzie surowe. Dodać pomidory, chilli, cukier i resztę ziół. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez 15-20 minut. Podlać połową wody, dusić kolejne minut. Dodać resztę wody i dusić jeszcze 10 minut, aż większość sosu odparuje.
Podawać z makaronem ugotowanym al dente.
Mmm... bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdawno bolognese nie jadłam, a takie dobre jest:)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście niby klasyka, ale tak naprawdę zrobić smaczne bolognese nie jest łatwo :) zdarzało mi się kosztować gdzieś kiepskich wersji
OdpowiedzUsuńeh, mnie również ;) dlatego ufam głównie własnej wersji, przynajmniej wiem, że się nie zawiodę :D
UsuńDodaj koniecznie przepis do akcji konkursowej http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o banerku!
OdpowiedzUsuńdodane! dziękuję za przypomnienie :)
Usuńja mam swój bazowy przepis, ale w zależności od tego co w lodówce i od nastroju dorzucam czasem paprykę, selera naciowego albo pieczarki.
OdpowiedzUsuńprezentuje się przepysznie!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Uwielbiam to danie :D
OdpowiedzUsuń:D ja również!
UsuńJa lubię jak jest dużo sosu! :)
OdpowiedzUsuńteż tak lubię, ale żeby danie było bardziej fotogeniczne, dałam mniej sosu do zdjęć :D
UsuńTo prawda, wersji mnóstwo, ale jak dla mnie każda pyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bolognese to klasyka, do której bardzo lubię wracać co jakiś czas :) u mnei w domu wszyscy je uwielbiają :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń