piątek, 7 czerwca 2013

Najlepsze drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i nektarynkami!

Chyba mogę się nazywać fetyszystką ciasta drożdżowego. Uwielbiam każdy etap jego produkcji: przez wyrabianie (ręczne rzecz jasna!), obserwowanie jak rośnie po pachnący efekt końcowy. Z żadnym ciastem nie pracuje mi się tak dobrze i do żadnego nie wracam tak często. 
Wielofunkcyjne: jego pieczenie ratuje skołatane nerwy, daje możliwość rozładowania negatywnych emocji, relaksuje, dobre przy kuchennych rozmowach. Zawsze pasuje.

Ciasto wszystkich pokoleń. 

A sam przepis na drożdżówki - dla mnie najlepszy na świecie! Wielokrotnie już   wykorzystywany. Ciasto delikatne, puszyste, a skórka fantastycznie rumiana. Do tego mnóstwo owoców i kruszonka przepisu mojej mamy (dzisiaj pełnoziarnista).

Celebrujecie już sezon truskawkowy? Ja się dopiero rozkręcam.



Sprawdzony przepis na ciasto stąd


Składniki na 9-10 sztuk

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Owoce:
  • 2-3 łodygi rabarbaru (pokrojony w centymetrowe kawałki)
  • ok. 40 dag truskawek (przekrojone na pół)
  • nektarynka (pokrojona w paski)
Kruszonka:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki (dałam pszenną pełnoziarnistą)
  • 1 łyżka oleju
  • 60 g masła (zimnego)
  • połowa opakowania cukru wanilinowego (8g)
  • jedno niecałe żółtko
Przygotowanie kruszonki:

Kruszonka: Masło mieszamy ręką z mąką, dodajemy żółtko, następnie olej, a na koniec cukry.

Przygotowanie drożdżówek:
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu wciskać owoce (im więcej, tym lepiej :)). Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC (góra-dół) przez około 22 minuty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz