Staram się.
Cały czas staram się jeść regularnie, choć szczerze mówiąc ciągle bywa z tym różnie. W ramach przestawiania się na racjonalne jedzenie przedstawiam owsiane crumble, które świetnie poradziło sobie z dwoma zadaniami - głodem i potrzebą na słodkie w porze popołudniowej. Przyjemność bez wyrzeczeń - lubię ;)
Cudowne, świeże owoce.
Mieszanka kwaśnego rabarbaru, słodkiego jabłka i truskawek oraz przyjemnie chrupiąca skorupka owsiana.
Robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Cieszy mnie, że owoców coraz więcej i w coraz lepszych cenach. Na pewno pojawi się tu wkrótce więcej pomysłów na ich wykorzystanie.
za przepis na owsianą kruszonkę i inspirację dziękuję autorce tego bloga
za przepis na owsianą kruszonkę i inspirację dziękuję autorce tego bloga
- 1 łodyga rabarbaru
- spora garść truskawek
- 1 średniej wielkości jabłko
- 1-2 łyżek otrębów (dałam owsiane)
Składniki na kruszonkę:
- 4-5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 1 pełna łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka masła
Wszystkie składniki na kruszonkę ugniatamy razem w misce (palcami). Owoce kroimy na plasterki i w misce mieszamy z otrębami. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, pokrywamy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut (aż kruszonka nabierze ładnego, złotego koloru).
owsiane, chrupiące , z truskawkami - idealne ! pycha <3
OdpowiedzUsuńCrumble to jedna z najlepszych propozycji na letnie śniadanie lub deser. Słodkie, zdrowe - czego chcieć więcej? Może tylko polskich truskawek... :)
OdpowiedzUsuńale piękne soczyste crumble i zdjęcia które ma się ochotę pożreć :)
OdpowiedzUsuńTruuuuuskawki! Owocowo, zdrowo i chrupiąco! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńmmm... pychotka :)
OdpowiedzUsuń