Włoskich smaków ciąg dalszy. Rozsmakowałam się w risotto na tyle, że postanowiłam przetestować kolejną jego wersję. Tym razem z dodatkiem kurek i świeżych pomidorów.
Cudny grzybowy aromat, delikatny maślany smak i prostota wykonania. Musicie wypróbować!
Kurki można zamienić na pieczarki i gwarantuję, że danie również będzie bardzo dobre :)- 100 g kurek
- 500 ml bulionu warzywnego
- niecała szklanka ryżu do risotto (arborio, carnaroli)
- 1 pomidor (bez skórki i bez pestek)
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Kurki umyć i osuszyć. Pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić przygotowane kurki. Smażyć przez 1 minutę.
Dodać drugą łyżkę masła i wrzucić ryż. Smażyć mieszając aż ryż się zeszkli przez około minutę. Wlać pierwszą porcję bulionu i gotować mieszając aż ryż wchłonie płyn. Powtarzać cały proces aż ryż będzie ugotowany. Wraz z ostatnią porcją bulionu wrzucić pokrojony miąższ pomidora.
Zdjąć z ognia, doprawić delikatnie solą i pieprzem. Podawać od razu.
Życzę smacznego!
no muszę, po prostu muszę w końcu pójść po te kurki!
OdpowiedzUsuńMniam, muszę jeszcze coś zrobić z kurkami, póki są! Bardzo apetyczne risotto :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMam dużą ochotę na takie risotto! Wygląda bardzo smacznie :--)
OdpowiedzUsuńA ja niestety kurek, ani żadnych innych grzybów nie mam tylko suszone, więc popatrze na danie. Pozdrawiam smacznie.
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńGratulacje Paulina, Your Risotto recipe has been selected by Knapkins to be featured in a Recipe Guessing Game. Please share the following link with your friends and fans. To play, go here: http://knapkins.com/guess_games/398?source=blog Congrats again!! :)
OdpowiedzUsuń