czwartek, 20 października 2011

Francuskie ciasto z jabłkami

To ciasto raczej nie nadaje się do podania gościom, ponieważ nie jest puszyste ani szczególnie reprezentacyjne. Jest lekko zakalcowate, ale takie ma być. Można o nim powiedzieć "puddingowe". Wypełnione po brzegi jabłkami, dzięki którym jest wilgotne i smakuje genialnie. Jest to wypiek niezwykle prosty a efekt smakowy przewyższa wkład pracy. 

Jeśli mamy ochotę na szarlotkę, lecz jesteśmy ograniczeni czasowo lub preferujemy mniej kaloryczne ciasta - to propozycja idealna!


Przepis Dorie Greenspan. 



Składniki: (piekłam w tortownicy 21 cm)
  • 110 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • 3 jabłka (dałam antonówki)
  • 2 duże jajka w temp. pokojowej
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki ciemnego rumu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 115 g masła rozpuszczonego i ostudzonego

Rozgrzać piekarnik do 180*C.

Wysmarować tłuszczem i posypać mąką tortownicę.

W małej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Obrać i pokroić jabłka w dosyć małą kostkę.

W dużej misce ubić jajka aż powstanie piana potem wmieszać cukier, a następnie rum i wanilię. Dodać połowę mieszanki mącznej i wlać połowę rozpuszczonego masła.

Wmieszać resztę mąki i masła. 

Wrzucić pokrojone jabłka i mieszać aż będą dobrze pokryte ciastem. Wyłożyć całość do przygotowanej formy i piec ok. 50 min - 1 godz. aż włożony patyczek będzie po wyjęciu z ciasta czysty. 

Pozwolić ciastu wystudzić się przez 5 minut, następnie delikatnie przejechać drewnianym patyczkiem lub nożem dookoła formy aby można było swobodnie wyjąć ciasto.

Podawać posypane cukrem pudrem. 

13 komentarzy:

  1. Zachecilas mnie slowami "wypelnione po brzegi jablkami": lubie, kiedy jest ich duzo i kiedy to one, a nie samo ciasto, graja pierwsze skrzypce. Piekne zdjecia, a talerz z rozami zachwycajacy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne do popołudniowej kawki. Częstuje się ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. @Maggie: Aż dziwne że te talerze spoczywały niechciane przez kilka lat gdzieś w czeluściach mojej piwnicy ;) dobrze, że odkryłam je na nowo. Też bardzo je lubię :)

    @Angie: ależ proszę bardzo :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się znakomicie. uwielbiam takie ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak z dużą ilością jabłek to ja się oczywiście piszę na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam słabość do wszystkiego co francuskie, lubię ciasta z jabłkami, nie ma się co zastanawiać, porywam całe ciasto!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż poraża smacznością:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uważam, ze wygląda bardzo ładnie, a skoro ma mnóstwo jabłek, to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. takie lekko zakalcowate są najpyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie! uwielbiam takie ciasta, pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. I,to francuskie;)na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  12. Och, cudowne zdjęcia! Od razu widać, że ciasto było mega :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Z ciastem francuskim mogłabym spać, jabłkami na ciepło nie pogardziłam nigdy, duet idealny!!!
    Chyba znowu będzie u mnie jabłkowo:P

    OdpowiedzUsuń