niedziela, 23 października 2011

Polędwiczki po chińsku

Dziś na obiad proponuję azjatyckie smaki. 

Rozpływająca się w ustach polędwiczka w pysznej marynacie z dodatkiem warzyw. Co tu dużo pisać: szybkie i smaczne danie!

Życzę smacznego :)




Składniki:

  • 30 dag polędwiczki wieprzowej
  • ok. 4 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • mały kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 10 dag pieczarek
  • papryka
  • 1 pomidor (bez skórki i nasion)
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • nudle chińskie 
Przygotowanie:

Przygotować marynatę z drobno posiekanego imbiru, przyprawy 5 smaków, 4 łyżek sosu sojowego, 1-2 łyżek oliwy z oliwek oraz łyżeczki mąki ziemniaczanej. Włożyć do niej pokrojoną w paski polędwicę i odstawić na co najmniej pół godziny.

Pokroić pieczarki i paprykę i pomidora.
 
Na rozgrzanej patelni smażyć mięso po 3 minuty z każdej strony do zrumienienia. Po tym czasie zdjąć mięso z patelni i podsmażyć warzywa przez ok. 2 minuty.

Dodać z powrotem mięso i zalać całość bulionem. Smażyć bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszać. Potrawa jest gotowa, gdy sos zgęstnieje i nadmiar bulionu wyparuje. 




6 komentarzy:

  1. Polędwiczka wieprzowa to po kaczce i polędwicy wołowej moje ulubione mięso. Przyrządzona na sposób chiński bardzo mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje klimaty, koniecznie muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Azjatyckie smaki to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały objadek .... pycha !:)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam chińską kuchnię... A już na pewno te makarony! ;)

    OdpowiedzUsuń