Delikatne, rozpływające się w ustach kawałki puszystego ciasta z jabłkiem i cynamonem oprószone cukrem pudrem.
Ten omlet już na stale wszedł do mojego porannego repertuaru.
Składniki (na jedną dużą lub dwie mniejsze porcje):
Jabłko obrać i pokroić w większą kostkę. Cukier wymieszać z cynamonem.
Mąkę wymieszać z żółtkami i mlekiem na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Połączyć delikatnie zawartość obu misek. Dodać jabłko i ponownie wymieszać.
Smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Gdy jedna strona się zrumieni posypać cukrem cynamonowym i odwrócić na drugą stronę. Gotowy omlet pokroić szpatułką na mniejsze części. Podawać posypane cukrem pudrem.
inspiracja tym i tym przepisem
- 2 jajka (osobno białko i żółtko)
- 2 łyżki mąki
- średnie jabłko
- 1/4 szklanki mleka
- łyżka cukru
- szczypta cynamonu
- odrobina tłuszczu do smażenia
Jabłko obrać i pokroić w większą kostkę. Cukier wymieszać z cynamonem.
Mąkę wymieszać z żółtkami i mlekiem na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Połączyć delikatnie zawartość obu misek. Dodać jabłko i ponownie wymieszać.
Smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Gdy jedna strona się zrumieni posypać cukrem cynamonowym i odwrócić na drugą stronę. Gotowy omlet pokroić szpatułką na mniejsze części. Podawać posypane cukrem pudrem.
inspiracja tym i tym przepisem
Śniadanie idealne. Wiesz, że nigdy go jeszcze nie robiłam? Chętnie kiedyś wypróbuję przepis;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam go jest przepyszny, najbardziej lubię z musem jabłkowym :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym teraz zjadła taki pyszny omlet!
OdpowiedzUsuńTakim omletem można pysznie zacząć dzień :)
OdpowiedzUsuń