poniedziałek, 7 maja 2012

Omlet Kaiserschmarren

Moja dzisiejsza propozycja na pyszne rozpoczęcie dnia - Kaiserschmarren (lub po prostu omlet cesarski), wywodzący się z Austrii. Na temat jego powstania krąży już wiele legend.

Delikatne, rozpływające się w ustach kawałki puszystego ciasta z jabłkiem i cynamonem oprószone cukrem pudrem.

Ten omlet już na stale wszedł do mojego porannego repertuaru.

Polecam!


Składniki (na jedną dużą lub dwie mniejsze porcje):

  • 2 jajka (osobno białko i żółtko)
  • 2 łyżki mąki
  • średnie jabłko
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka cukru
  • szczypta cynamonu
Dodatkowo:

  • odrobina tłuszczu do smażenia

Jabłko obrać i pokroić w większą kostkę. Cukier wymieszać z cynamonem.


Mąkę wymieszać z żółtkami i mlekiem na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Połączyć delikatnie zawartość obu misek. Dodać jabłko i ponownie wymieszać.

Smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Gdy jedna strona się zrumieni posypać cukrem cynamonowym i odwrócić na drugą stronę. Gotowy omlet pokroić szpatułką na mniejsze części. Podawać posypane cukrem pudrem.

inspiracja tym i tym przepisem


4 komentarze:

  1. Śniadanie idealne. Wiesz, że nigdy go jeszcze nie robiłam? Chętnie kiedyś wypróbuję przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam go jest przepyszny, najbardziej lubię z musem jabłkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym teraz zjadła taki pyszny omlet!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takim omletem można pysznie zacząć dzień :)

    OdpowiedzUsuń