niedziela, 27 maja 2012

Rabarberkaka, czyli szwedzkie ciasto z rabarbarem na wczorajszy Dzien Mamy

Kiedyś były laurki, dziś jest ciasto. Szwedzkie z rabarbarem. Lekkie, delikatne i puszyste. Z dużą ilością kwaśnych łodyg.
Typowo wiosenny wypiek, który uraduje każdego łasucha.
Polecam gorąco!



Składniki:
  • 400 g rabarbaru
  • 2 jajka
  • ok. pół szklanki cukru (można dać trochę mniej)
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła, z lodówki
  • cukier perłowy lub demerara, do posypania

Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę. Formę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą, jasną masę (końcówki do ubijania białek). Do ubitych jaj dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy i na nią rozłożyć kostki rabarbaru. Na wierzchu równomiernie rozłożyć płaty zimnego masła (najlepiej kroić je łopatką do krojenia sera żółtego). Wierzch posypać cukrem perłowym lub demerara.
Ciasto piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut (proponuję przedłużyć czas o 10 min), do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
oryginalny przepis TU


6 komentarzy:

  1. Takie proste, a takie pyszne! Zadna Mama nie oparlaby sie kawalkowi takiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pycha! Jestem wielka fanka szwedzkiej kuchni, więc to kolejny pomysł do zapamiętania. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetne ciasto :) i taki wspaniały kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń