czwartek, 9 czerwca 2011

Kuchen. Drożdżowy placek z truskawkami i rabarbarem.

Truskawki i rabarbar. W idealnej symbiozie!
 
Ciągnęło mnie do drożdżowego wypieku uginającego się pod ich naporem, posypanego pyszną kruszonką. Miałam jednak pewną urazę do tego rodzaju pieczywa, gdyż zdarzało mi się jadać suche placki, których nie dało się przełknąć. Mam w zanadrzu kilka przepisów i zamierzam ich sukcesywnie próbować.

Jako pierwszy prezentuję niedawną propozycję Liski.

Co mogę powiedzieć? Może i kruszonka odrobinę mi nie wyszła, ale to nie ujmuje mu smaku. Pozostaje mi tylko rozpływać się w zachwytach, a pozostałe wypieki będą musiały nieźle się namęczyć żeby dorównać temu. Nie sądziłam, że mój pierwszy placek okaże się takim sukcesem. Jest puszysty i wilgotny, ma delikatną strukturę. Niezwykle smaczny!  


Zachęcam do wypróbowania :) 





Placek drożdżowy z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
/na podst. przepisu Nigelli Lawson/

Zaczyn:


20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych instant)
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki cukru

Ciasto:


1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
50 g rozpuszczonego masła
2 jajka
(z roztargnienia dałam 3 - ciastu nic się przez to nie stało ;))
2 3/4 szklanki mąki
1 jajko plus 1 łyżka śmietany
(pominęłam)
600-700 g rabarbaru - obranego i pokrojonego na cienkie plasterki (0,5 cm grubości) plus 75 g drobnego cukru i 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
3/4 szklanki truskawek


Wlać mleko do dużej miski, dodać drożdże i zostawić na kilka minut. Dodać mąkę i cukier - wymieszać. Przykryć i zostawić aż masa podwoi swoją objętość.
Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem, wanilią i cynamonem oraz roztopionym masłem. Blachę 30x20cm posmarować masłem, przełożyć na nią wyrośnięte ciasto i równomiernie je rozciągnąć. Posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Rabarbar wymieszać z cukrem i przyprawą do piernika. Ułożyć rabarbar i truskawki na cieście, posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić ciasto i piec ok. 30-40 minut, aż będzie rumiane.
Przed pokrojeniem ostudzić.

12 komentarzy:

  1. wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie:0) na popołudniową herbatkę po ciężkim dniu pitą na werandzie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne ciacho :)
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się, rabarbar i truskawki to mariaż idealny :-)
    Jeszcze z ciastem drożdżowym...trochę nieprzyzwoicie, że trójkąt, ale można im wybaczyć zamiennie za taaki smak!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie, zjadłabym nawet teraz - w środku nocy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. niesamowicie pysznie wygląda! lubię to!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fakt, to idealna para: slodkie truskawki i kwasny rabarbar... Zjadlabym kawalek takiego ciasta. Teraz, zaraz.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też nie lubię suchego ciasta, a na taki drożdżowy placek bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie ciasta to ja lubię :) a z truskawkami to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za miłe komentarze, Dziewczyny! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. rzeczywiście jest niezwykły.

    OdpowiedzUsuń