poniedziałek, 20 czerwca 2011

Szarlotka z pianką.

Może to nie sezon na jabłka. Ale co poradzić gdy nachodzi nagła ochota akurat na to a nie inne ciasto? No i od czego są jabłka w słoiczku robione jeszcze w sezonie?

Ciasto po wyjęciu z blachy nie rozpada się, zachowuje kształt. W smaku delikatne i z dodatkiem lekkiej bezy na górze. Bardzo smaczne. :)

Dziękuję Kuchareczce za inspiracje.  



Składniki: 

na ciasto:


- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 kostki masła (kostka = 250 g)
- 6 dużych żółtek

- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

do środka:


-  jabłka ze słoika (ja tak dałam) albo szybko zrobić samemu: 8 półsłodkich jabłek, obranych, pokrojonych w półplasterki, 1/4 szklanki wody, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu, 2  
- łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny
- kilka łyżek płatków owsianych lub bułki tartej
- cukier puder do posypania
 

pianka:

- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru 

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do naczynia. Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, wmieszać żółtka, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Podzielić je na pół, owinąć w folię i włożyć do lodówki (lub zamrażarki) na minimum godzinę. 

Pokrojone jabłka: umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana. Lub użyć jabłek ze słoiczka.


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta (można zetrzeć) i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą lub płatkami owsianymi (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka. Przygotować piankę. Ubić białka i pod koniec, powoli dodać cukier. Pianę ułóż na jabłkach. Następnie wyciągnij resztę ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce. Posyp je równolegle po pianie

Piecz ok. 1h w 190*C.




 

12 komentarzy:

  1. Wygląda na pyszną szarlotkę :)Pianka jeszcze bardziej zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sezon na jabłka to jest zawsze:-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. to mój ulubiony rodzaj szarlotki! taką jem od małego :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotkę chętnie zjem zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szarlotkę uwielbiam!
    :)
    Twoja wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie szarlotka jest mile widziana o każdej porze roku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie szarlotka zawsze ma wziecie, wiec chetnie bym sie pisala na kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie szarlotka to ciasto na każdą porę roku. I sezon na jabłka dla mnie też trwa cały rok - zmieniają sie tylko ceny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak ja dawno nie jadłam takiej szarlotki z pianką...

    OdpowiedzUsuń
  10. na szarlotkę zawsze jest dobra pora, a dla takiej z pianką, to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  11. szarlotki forever! :) pianka kusi :)

    OdpowiedzUsuń