czwartek, 21 lipca 2011

Muffiny z serem i wiśniami

Co zrobić z resztą sera, której nie wykorzystałam do sernika? Pomysłów było wiele. Wygrały te muffiny z książki GoodFood: Cakes & Bakes.

Sernikowa wersja tych błyskawicznych słodkości przyjęła się bardzo dobrze. Delikatne ciasto z serowo-wiśniowym środkiem świetnie się przenikają. 

Idealne do kawy! :)




Składniki na ok. 12 muffinek (mnie wyszło ich aż 15):
  •  350 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 140 g cukru
  • skórka z dwóch średnich pomarańczy (pominęłam)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 85 g roztopionego masła
Na nadzienie:
  • 175 g półtłustego sera
  • 3 łyżki cukru (ja dałam 2)
  • wiśnie lub truskawki (po jednej do każdej muffinki) 

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200*C. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski, następnie wsypać cukier, skórkę pomarańczową i sól. Ubić jajka i mleko razem w osobnej misce, potem dodać roztopione masło i delikatnie wmieszać do mokrych składników. Mieszać do czasu połączenia się składników. Powstanie dość luźne ciasto.

Wymieszać ser z cukrem. Wlać ciasto na spód papilotki. Następnie włożyć wiśnię i łyżkę słodkiego sera. Całość przykryć ciastem.
 
Piec przez ok. 15 minut do czasu aż wierzch się zarumieni.

9 komentarzy:

  1. Wyglądają cudnie! Kolor, nadzienie i ta puszystość... pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam tę książkę:) śliczne muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. och, z wiśniami i serkiem.
    rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. ser i wiśnie? nie mogłabym sobie tego odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy takich nie próbowałam, prezentuja sie bosko ;)

    OdpowiedzUsuń