niedziela, 27 listopada 2011

Samo zdrowie! Razowe muffiny z jabłkami

Dziś wychodzę naprzeciw tym, których nękają wyrzuty sumienia po zjedzeniu ciastka, kawałka sernika lub babki. Proponuję zdrową alternatywę - muffiny wykonane wyłącznie z mąki razowej żytniej. Z brązowym cukrem i jabłkami, dzięki którym są wilgotne i świeże przez kilka dni. 

Babeczki są niezwykle aromatyczne i sycące (jedna w zupełności wystarcza). Mąka razowa zawiera okrywę owocowo nasienną zbóż - otręby, która jest bogata w składniki odżywcze, dlatego produkty z niej wytwarzane są bardziej wartościowe pod względem żywieniowym. Nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru oraz insuliny we krwi, tak jak czynią to produkty z białej mąki.

Czy ktoś jeszcze twierdzi, że zdrowe jedzenie jest niesmaczne? ;)

Pierwsze kuchenne starcie z mąką razową uważam za udane. Was również do tego zachęcam!



Składniki (na 6 sporych muffinek):



UWAGA! Należy nakładać dużo ciasta do foremek bądź papilotek, niemal do krawędzi, ponieważ te babeczki nie rosną za bardzo, ponadto po upieczeniu lubią opaść.


  • 3/4 szklanki mąki razowej żytniej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 50 gram masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 dość duże jabłko
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:

W jednej misce mieszamy składniki suche. Ścieramy jabłko na tarce z dużymi oczkami. Mieszamy w drugiej misce mokre składniki, dodajemy do nich starte jabłko. Dodajemy mokre do suchych i łączymy. Nakładamy do foremek.

Pieczemy w temp. 180*C przez ok. 25 minut.








14 komentarzy:

  1. Rzeczywiście samo zdrowie i dodatkowo pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Do takich apetycznych muffinek nie trzeba mnie zachęcać:) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Straszne jest to, że ja nawet po takich mam wyrzuty sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hey Paulina, your Wholemeal Muffin is a Recipe Guessing Game on Knapkins. Think your friends can win? http://knapkins.com/guess_games/832?source=blog

    OdpowiedzUsuń
  5. też lubię wypieki z razową mąką!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowe i pyszne, wspaniale się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I można jeść tyle na ile się ma ochotę! Bez obaw, że źle wpłynie to na nasz organizm :D
    Smakowite muffiny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie próbowałam piec z mąką razową, ale takie muffinki skutecznie mnie przekonują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z razową mąką muszą smakować wspaniale - częstuję się jednym, dobrze?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak dla mnie rewelacyjne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja robię tylko razowe, już ponad rok nie jadłam muffiny na białej mące :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka! Ale to bardziej jesienna propozycja, czekamy na coś świątecznego. Pozdrowienia :)r

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za wszystkie komentarze ;) Z tego co widzę, zdrowe wypieki cieszą się popularnością, więc postaram się zamieścić w najbliższym czasie kolejne takie przepisy :)

    @Kucharnia, Anna-Maria: jak najbardziej, zapraszam ;)
    @WegAnka: nie można dać się zwariować, czasem trzeba sobie pozwolić na chwilę słodkiego zapomnienia :p
    @Kaś: te tak bardzo mi posmakowały, że z przyjemnością wypróbuję kolejnych razowych wypieków. :)
    @burczymiwbrzuchu: Racja... Mam troch blogowych zaległości, ale w najbliższym czasie pojawią się świąteczne przepisy. Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń