czwartek, 30 maja 2013

Powroty. Krem z pieczonych pomidorów z wędzonym łososiem.

Wracam.
Nie wiem czy na stałe, ale coś z pewnością od czasu do czasu będzie się tu pojawiać.
Zatęskniłam.

Na nowy początek prostota. Zaskakująca intensywnym smakiem odmiana nieśmiertelnej pomidorówki. Przypadkowy dodatek łososia nadał ciekawego posmaku i uwierzcie mi na słowo, takie połączenie świetnie się sprawdza! Pyszna z razową grzanką.


za inspirację dziękuję autorce tego bloga

Składniki:

  • 1,2 kg pomidorów (dałam trochę więcej)
  • 0,3-0,5 l bulionu warzywnego (zależy jaką konsystencję chcecie uzyskać)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka cukru pudru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • kawałek łososia wędzonego na gorąco

Przygotowanie:


Pomidory myjemy, kroimy wzdłuż, wykrawamy twarde środki i kładziemy na blasze. Posypujemy obficie solą, pieprzem, polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy cukrem pudrem i rozkładamy czosnek (w łupinkach). Czas pieczenia to ok. 50 min w temp. 190*C. Po wyjęciu z pieca obieramy ze skórki, łączymy z bulionem, wyciśniętym czosnkiem, bazylią i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.

Easy-peasy ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz