Gdzie to słońce?!
Lekkie, dietetyczne wręcz danie. Mięso ryby jest delikatne, soczyste i aromatyczne. Wyczuwalna jest nuta cytryny i towarzyszących ziół. Dodatki w postaci zielonych szparagów i pomidora dobrze uzupełniają całość.
Lekkie, dietetyczne wręcz danie. Mięso ryby jest delikatne, soczyste i aromatyczne. Wyczuwalna jest nuta cytryny i towarzyszących ziół. Dodatki w postaci zielonych szparagów i pomidora dobrze uzupełniają całość.
W sam raz na wiosenny obiad.
Polecam!
Składniki (na 1 porcję):
- 1 świeży pstrąg
- 2 plasterki cytryny
- koperek
- sól
- pieprz czosnkowy
Dodatkowo:
- kilka szparagów
- 3 grube plastry pomidora
Uszykować specjalny worek do pieczenia ryb lub folię aluminiową. Ułożyć szparagi (delikatnie posolone i polane oliwą z oliwek) oraz pomidory.
Pstrąga patroszymy. Oprószamy solą i pieprzem czosnkowym. Posypujemy posiekanym koperkiem. Na wierzch układamy przecięte na pół plastry cytryny (oczywiście, dokładnie wyparzonej i wyszorowanej). Całość zamykamy i pieczemy w rozgrzanym do temp. 180*C piekarniku na około 20-30 minut ( w zależności od wielkości ryby). Pod koniec pieczenia warto otworzyć worek.
Najprostszy - ale i najlepszy sposób na rybę. Uwielbiam podaną w takiej postaci.. najchętniej w jakiejś knajpce nad samym morzem, ale w domu również musi być pysznie! :) I śliczny sposób podania, cytrynki i zioła świetnie się prezentują ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpyszna rybka!
OdpowiedzUsuńRyba, mogłabym jeść każdego dnia! Nawet dwa razy dziennie! Mniam:)
OdpowiedzUsuńLubię i to bardzo. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pstrągi,przepis sprawdzony , pstrąg wychodzi wyśmienity
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mariola1903 www.cakes.blox.pl