Gdy w 15 minut powstaje coś tak smacznego humor od razu się poprawia. To połączenie czekolady, kakao i chrupiących ciastek digestive baaardzo wciąga ;) Szczerze polecam!
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut chłodzenia
Ilość porcji: 10-12
Składniki (dla formy 18 cm):
- 200 g ciastek digestive
- 100g masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 50 g rodzynek (opcjonalnie, ja nie dodałam)
- 100g czekolady
Przygotowanie:
Wysmarować masłem tortownicę.
Zmiażdżyć ciastka w wytrzymałym woreczku drewnianym wałkiem.
Wymieszać masło i miód w garneczku. Wmieszać kakao i kawałki ciastek.
Przełożyć do tortownicy i wygładzić.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować wierzch. Chłodzić ok. 30 min.
Przechowywać do tygodnia w folii aluminiowej.
Łatwe, prawda? :)
Doskonały przepis dla kogoś, kto uwielbia słodycze, a nie jest mistrzem wypieków - czyli na przykład dla mnie. ;) Dzisiaj go wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona. Następnym razem chyba zrobię więcej masy, bo (moim zdaniem) było za dużo smaku ciastek, ale to jedynie kwestia gustu.
OdpowiedzUsuńWitam! Bardzo fajny blog, podoba mi się tutaj:) a przepis cudowny w swej prostocie i bogactwie smaku:)
OdpowiedzUsuń