Nie wiedziałam jak te babeczki nazwać. Ciasto Devil's Food Cake jako podstawa, karmel, czekolada i krem Milky Way... Niesamowite bogactwo smaków! Słodko kusząca propozycja dla małych i dużych. Nie są być może najprostsze, bo ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale warto się postarać :)
Składniki na 10-12 babeczek
Ciasto:
- 4 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki wody (lub mocnej kawy)
- 1/4 szklanki mleka
Rozgrzać piekarnik do 180*C.
1. W jednej misce połączyć kakao, mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia.
2. W mikserze z misą lub ręcznie utrzeć masło z cukrem do czasu aż masa będzie delikatna i kremowa. Dodać jajko i wymieszać aż całkowicie połączy się z resztą.
3. Połączyć wodę i mleko. Wsypać połowę suchych składników do maślanej masy, potem dodać wodę i mleko. Na końcu dodać resztę suchych składników.
4. Wylać do foremek i piec ok. 25 minut.
Po upieczeniu posmarować wierzch masą krówkową i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ( żeby nie przesłodzić całości polecam deserową lub gorzką)
Polewa Milky Way:
- 2 batoniki Milky Way
- 125 ml śmietanki 30%
- łyżka masła
- trochę ponad 1/2 szklanki mleka w proszku
- 4 łyżki cukru pudru
Śmietankę z masłem podgrzewamy. Do gorącej dodajemy batoniki i często mieszając, na bardzo małym ogniu roztapiamy. Wszystko musi ładnie się połączyć. Gorącą miksturę przelewamy do miski i dodajemy mleko w proszku. Miksujemy na gładką masę i odstawiamy na kilkanaście minut do zgęstnienia.
Smacznego!
O rajuuu, jakie one muszą byc pyszne. Tyle w nich dobroci naraz :)
OdpowiedzUsuńale super wyglądają :) polewa musi być przepyszna, lubię takie słodkości
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo ciekawie, ale nie chcę myśleć, ile kalorii kryje się w jednej :D
OdpowiedzUsuńExtra! :D
OdpowiedzUsuń