piątek, 4 marca 2011

Kokosowe makaroniki ( Coconut Macaroons)

Znalezione na którymś z angielskich blogów i z chęcią wypróbowane. Bazą ciastek są wiórki kokosowe, nadają się więc dla kokosowych maniaków (do których i ja należę) ;) Warstwa czekolady sprawia, że nie są monotonne w smaku i nie można poprzestać na jednym. Bardzo szybkie do wykonania! W sam raz do popołudniowej herbaty.


Przepis na ok. 24 sztuki

  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki (100g) cukru
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki (300g) wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • 120g gorzkiej czekolady

Rozgrzać piekarnik do 180*C i wyłożyć blaszki papierem do pieczenia.

W dużej misce dobrze ubić jajka. Wymieszać z cukrem, solą i ekstraktem z wanilii. Na końcu dodać wiórki kokosowe.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub trochę większe) i wykładać na blaszkę. Delikatnie spłaszczyć. 

Piec ok. 15-20 minut aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu schłodzić przez 10 minut. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i maczać spód ciastka. Położyć do góry nogami na kratce. Włożyć na godzinę do lodówki aby czekolada szybciej stwardniała. 

Ciastka długo zachowują swoje walory. Można przechowywać w temperaturze pokojowej bądź w lodówce w zależności od upodobań. 

Smacznego! 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz