czwartek, 3 marca 2011

Pączki pieczone

Jeden z kilku dni w roku kiedy możemy sobie pozwolić na prawdziwą ucztę! Prezentowane przeze mnie pączki są alternatywą dla tych tradycyjnie smażonych. Przepis pochodzi z http://mojewypieki.blox.pl. odrobinę zmodyfikowany przeze mnie. Pieczenie znacznie obniża ich kaloryczność, jednak nie ujmuje smaku. Są lekkie i puszyste, rozpływają się w ustach. Cudowne zarówno z kremem budyniowym jak i z powidłami. Zachęcam do wypróbowania. :)


PS. Być może zdjęcia nie są pierwszej jakości tak samo jak i ich kształt. :( Ale proszę uwierzyć-są pyszne! 

Przepis na ok. 30 sztuk

  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
    1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g świeżych
    2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
    2/3 szklanki cukru
    2 jajka
    5 szklanek mąki pszennej (można część zastąpić np. mąką razową)
    1 łyżeczka soli
Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodać masło (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier. Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Można sobie pomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem, wysypanej kaszą manną lub na papierze do pieczenia). Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.

Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (lepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by pączki były zbyt suche ;).

Do nadziewania (oczywiście po upieczeniu) dałam własnej produkcji powidła oraz krem budyniowy z ww bloga. 

  • Krem budyniowy
500 g pełnego mleka
pół laski wanilii
4 duże żółtka
50 g mąki pszennej
120 g drobnego cukru

W garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok.

Cukier utrzeć z żółtkami do białości (np. mikserem z końcówką do ubijania białek), wsypać mąkę i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.

Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac drewnianą łyżką. Gotować do zgęstnienia kremu. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób by dotykała powierzchni kremu, by nie utworzył się kożuch. Całkowicie wystudzić.
 
Można zanurzać pączki w roztopionym maśle i dekorować drobnym cukrem kryształem lub lub po prostu posypać cukrem pudrem. 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz