wtorek, 10 maja 2011

Klasyczne Czekoladowe Muffiny

Klasyka. Delikatne muffinki. Najlepsze niedługo po wyjęciu, kiedy kawałki czekolady przyjemnie rozpuszczają się w ustach.... Jeden z moich ulubionych przepisów. 



Zdjęcia robione były niestety na szybko :( 
Składniki (na ok. 12 sztuk)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka groszków czekoladowych lub grubo pokrojona czekolada
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:

Mąkę, proszek, sodę, cukier, kakao i 3/4 szklanki groszków (lub czekolady) mieszamy. Mleko, olej, jajko i ekstrakt mieszamy oddzielnie.

Mokre składniki mieszamy z suchymi (mają być grudki). Nakładamy do foremek, posypujemy groszkami. Pieczemy 20 minut, aż urosną.

U mnie muffinki udekorowane kremem a'la nutella, ale wystarczy zwykły cukier puder. Co kto lubi ;)

8 komentarzy:

  1. Fajne te muffinki :) Czekoladowe, moje ulubione :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się nie dziwię, że zdjęcia były robione na szybko, pewnie te pyszne muffinki szybko znikały, bo nikt nie mógł się im oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czekoladową klasykę w postaci muffinek ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. kolorowe, czekoladowe, słodkie- mniaaam!
    ps: co z tego, że szklarniowe truskawy, po tej "truskawkowej biedzie" każdy dobry w smaku owoc się liczy!:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Klasyczne, nie klasyczne, cudowne! Czekoladowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis ,muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń