Wystarczy kilka obrotów malaksera i już mamy gotową masę do stworzenia tych małych słodkości. Sporo ich będzie, u mnie aż 43 sztuki! Możecie obdarować nimi rodzinę lub przyjaciół i wspólnie cieszyć się ich smakiem.
Cudownie kruche i słodkie. Przyjemnie maślane.
Uczta dla podniebienia! :)
Składniki na ok 35-40 ciasteczek:
200 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (można dać 3/4 szklanki - będą mniej słodkie)
1 duże jajko
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych - najlepiej górskich, ale błyskawiczne też się nadają
Wykonanie:
200 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (można dać 3/4 szklanki - będą mniej słodkie)
1 duże jajko
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych - najlepiej górskich, ale błyskawiczne też się nadają
Wykonanie:
Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier waniliowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 16 minut. Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 16 minut. Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
Podpatrzone u MySi.
uwielbiam ciasteczka owsiane ale do tej pory jadłam tylko kupne, czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie, czas zrobić własnoręcznie, zwłaszcza że przepis prosty. I apetyczny:)
OdpowiedzUsuńciastka owsiane to jedne z moich ulubionych! :>
OdpowiedzUsuńTakie proste, klasyczne ciasteczka owsiane są wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią zabiore trochę takich ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńAh, rewelacja! Wyglądają cudownie, już sobie wyobrażam jak je chrupię :)
OdpowiedzUsuńmam ochotę je chrupac :-)))
OdpowiedzUsuńOja. Powiedz, że jedno zostało! prooszę!
OdpowiedzUsuńRobię podobne, są wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńzamiast płatków owsianych dałam musli z EU (płatki owsiane, kukurydziane, suszone jabłka w plasterkach, orzechy arachidowe, rodzynki, słonecznik - zmiksowałam trochę blenderem) i wyszły rewelacyjnie
OdpowiedzUsuń@jaga1214: bardzo się cieszę, że posmakowały!
OdpowiedzUsuń