poniedziałek, 12 września 2011

Chrupiące ciasteczka owsiane

Wystarczy kilka obrotów malaksera i już mamy gotową masę do stworzenia tych małych słodkości. Sporo ich będzie, u mnie aż 43 sztuki! Możecie obdarować nimi rodzinę lub przyjaciół i wspólnie cieszyć się ich smakiem.

Cudownie kruche i słodkie. Przyjemnie maślane.
Uczta dla podniebienia! :)


Składniki na ok 35-40 ciasteczek: 

200 g miękkiego masła

 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
(można dać 3/4 szklanki - będą mniej słodkie) 

1 duże jajko

1 cukier waniliowy

1 szklanka mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

 2,5 szklanki płatków owsianych - najlepiej górskich, ale błyskawiczne też się nadają

Wykonanie:

 
Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier waniliowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 16 minut. Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

Podpatrzone u MySi. 

11 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasteczka owsiane ale do tej pory jadłam tylko kupne, czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie, czas zrobić własnoręcznie, zwłaszcza że przepis prosty. I apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciastka owsiane to jedne z moich ulubionych! :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste, klasyczne ciasteczka owsiane są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z wielką chęcią zabiore trochę takich ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ah, rewelacja! Wyglądają cudownie, już sobie wyobrażam jak je chrupię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oja. Powiedz, że jedno zostało! prooszę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobne, są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zamiast płatków owsianych dałam musli z EU (płatki owsiane, kukurydziane, suszone jabłka w plasterkach, orzechy arachidowe, rodzynki, słonecznik - zmiksowałam trochę blenderem) i wyszły rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  10. @jaga1214: bardzo się cieszę, że posmakowały!

    OdpowiedzUsuń