środa, 26 października 2011

Najprostszy mus czekoladowy z owocami

Babeczek nie było.
Została kremówka, która miała służyć za dekorację.

Żal było jej nie zużyć, a termin ważności zbliżał się ku końcowi. W takich chwilach zbawienne są błyskawiczne przepisy, takie jak dzisiejszy. Wystarczy ubić śmietankę, dodać czekoladę i już możemy delektować się lekkim  deserem. Jest smacznie, a niechciany produkt zużyty. Przyjemne z pożytecznym. To lubię! :)



Składniki na 4 porcje:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Śmietanę kremówkę (koniecznie schłodzoną) ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać strumieniem lekko przestudzoną czekoladę, w tym samym czasie miksując ją z kremówką.
Rozłożyć między szklanki, ozdobić owocami.
Przepis oryginalny (klik)

9 komentarzy:

  1. Nigdy sama nie robiłam takiego musu. Wygląda fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mus czekoladowy z miętą to chyba mój ulubiony deser, więc mus czekoladowy z owocami byłby na drugim miejscu (gdybym go skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie szybko, prosto i nawet tania. A nie potrzeba żadnego usztywniacza?

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki dziewczyny! Miło słyszeć :)

    @dariaanna: nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń