poniedziałek, 27 lutego 2012

Zdrowa owsiana szarlotka

Już 2 miesiące minęły od mojego ostatniego wpisu. Nie oznacza to, że przestałam piec i gotować (co to, to nie!). Po prostu z różnych przyczyn nie miałam głowy do prowadzenia bloga. Nie wiem czy to wyższe temperatury, czy powiew zbliżającej się wiosny sprawiły, że powróciły chęci i zapał :)

Wśród komputerowego odmętu znalazłam ten oto cudowny wręcz przepis. Szarlotka, którą można streścić w trzech słowach: smak i zdrowie. Jest to zdrowsza, owsiana wersja tego tradycyjnego ciasta.

Szarlotka urzeka delikatnie orzechowym i karmelowym aromatem (pochodzą z płatków  i brązowego cukru) oraz wyborną chrupiącą, owsianą kruszonką. Dodatkowo nie przepracujemy się przy jej wykonywaniu - ciasto jest bezproblemowe.

Wielbiciele jabłkowych wypieków będą zachwyceni!


przepis stąd



Składniki: (ja podzieliłam na pół, piekłam w tortownicy o średnicy 21cm)

na spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 115g masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka wody
na wypełnienie:
  • 1,5l prażonych jabłek z cynamonem
na kruszonkę:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 80g masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru

Wykonanie:

Przygotować ciasto. Płatki zblenderować do uzyskania grubo mielonej mąki. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, mąkę owsianą, sól i cukier. W drugiej składniki mokre: rozpuszczone i ostudzone masło,ekstrakt i wodę. Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników.
Ciastem wyłożyć tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 26cm, wgniatając je palcami w dno i boki. Ponakłuwać w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, podpiekać 15 minut (ciasto zacznie się rumienić).
W między czasie przygotować kruszonkę. Wymieszać razem miękkie masło, cukier i płatki owsiane.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać równomiernie wierzch kruszonką. Piec przez kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki (uwaga, płatki łatwo się przypalają, więc należy je kontrolować w trakcie pieczenia). Przed podaniem dobrze wystudzić.



15 komentarzy:

  1. Piękna! szukam właśnie przepisu na jakieś nowe ciasto z jabłkami, bo już patrzą na mnie błagalnym wzrokiem;) Dziękuję za inspirację, skorzystam jeszcze w tym tygodniu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że polubisz ją tak samo jak ja ;)

      Usuń
  2. Bardzo podoba mi się owsiana kruszonka! Mi też się pomysł bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho wygląda bardzo obiecująco, a ta kruszonka mus być rzeczywiście pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też tak mam, że po prostu nie mam ani czasu ani siły na blogowanie, co nie oznacza, że nie sprawdzam regularnie Waszych przepisów! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam tak samo, nawet jeśli sama nic nie publikuję regularnie sprawdzam co słychac w kularnej blogosferze ;)

      Usuń
  5. Wygląda fantastycznie. Aż na samą noc zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczna szarlotka:) ....takiej jeszcze nie widziałąm:)pozdrawiam Jolanta Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  7. takie szarlotki to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjna. Fanatastycznie wygląda! Koniecznie muszę ją wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo bardzo mi się podoba! Nie widziałam jeszcze takiej, a uwielbiam owsiane wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale super! Duuużo jabłek i do tego jeszcze owsiankowooooooooooo <3
    Ciekawe przepisy tu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. @deserowo, @kruszyna: rezczywiście, kruszonka jest pyszna i zupełnie inna niż te, które robiłam do tej pory :)

    @Lovelykate, @JolantaSzyndlarewicz, @Shyfull, @KucharzyTrzech, @Dusia, @Kuchareczka, @littlebitshy: dziękuję za ciepłe komentarze i zachęcam do jej upieczenia, bo warto! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Och !! Spełniasz moje sny o słodkich i zdrowych wypiekach, na pewno przetestuję :D

    OdpowiedzUsuń