czwartek, 8 marca 2012

Spaghetti Bolognese

Niby nic nowego, bo każdy zna to danie. Jednak sposoby jego przygotowywania są różne. Bardziej pomidorowe, z boczkiem, z dodatkiem marchwi, selera, groszku... Jak widać nazwa ta sama, lecz wersji może być mnóstwo.

Dziś pokażę Wam moje ulubione - aromatyczne i proste!





Składniki:

300 g drobiowego mięsa mielonego
1 średnia marchewka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100-150 ml wody (można nawet więcej)
puszka pomidorów bez skórki
1-2 łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
suszone zioła wedle uznania (bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek)
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Marchew zetrzeć na tarce. Cebulę, czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżek oliwy. Dodać warzywa, podsmażyć przez 3-4 minuty. Dodać szczyptę ziół, podsmażać przez kolejną minutę. Dodać mięso. Dokładnie wymieszać z warzywami i podsmażać przez około 5 minut, aż mięso nie będzie surowe. Dodać pomidory, chilli, cukier i resztę ziół. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez 15-20 minut. Podlać połową wody, dusić kolejne minut. Dodać resztę wody i dusić jeszcze 10 minut, aż większość sosu odparuje.

Podawać z makaronem ugotowanym al dente.

15 komentarzy:

  1. Mmm... bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno bolognese nie jadłam, a takie dobre jest:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście niby klasyka, ale tak naprawdę zrobić smaczne bolognese nie jest łatwo :) zdarzało mi się kosztować gdzieś kiepskich wersji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eh, mnie również ;) dlatego ufam głównie własnej wersji, przynajmniej wiem, że się nie zawiodę :D

      Usuń
  4. Dodaj koniecznie przepis do akcji konkursowej http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o banerku!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja mam swój bazowy przepis, ale w zależności od tego co w lodówce i od nastroju dorzucam czasem paprykę, selera naciowego albo pieczarki.

    OdpowiedzUsuń
  6. prezentuje się przepysznie!!
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja lubię jak jest dużo sosu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak lubię, ale żeby danie było bardziej fotogeniczne, dałam mniej sosu do zdjęć :D

      Usuń
  8. To prawda, wersji mnóstwo, ale jak dla mnie każda pyszna :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bolognese to klasyka, do której bardzo lubię wracać co jakiś czas :) u mnei w domu wszyscy je uwielbiają :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń