piątek, 31 maja 2013

Owsiane crumble

Staram się.
Cały czas staram się jeść regularnie, choć szczerze mówiąc ciągle bywa z tym różnie. W ramach przestawiania się na racjonalne jedzenie przedstawiam owsiane crumble, które świetnie poradziło sobie z dwoma zadaniami - głodem i potrzebą na słodkie w porze popołudniowej. Przyjemność bez wyrzeczeń - lubię ;)

Cudowne, świeże owoce.
Mieszanka kwaśnego rabarbaru, słodkiego jabłka i truskawek oraz przyjemnie chrupiąca skorupka owsiana.

Robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Cieszy mnie, że owoców coraz więcej i w coraz lepszych cenach. Na pewno pojawi się tu wkrótce więcej pomysłów na ich wykorzystanie. 


za przepis na owsianą kruszonkę i inspirację dziękuję autorce tego bloga


  • 1 łodyga rabarbaru
  • spora garść truskawek
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1-2 łyżek otrębów (dałam owsiane)
Składniki na kruszonkę:
  • 4-5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka masła
Wszystkie składniki na kruszonkę ugniatamy razem w misce (palcami). Owoce kroimy na plasterki i w misce mieszamy z otrębami. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, pokrywamy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut (aż kruszonka nabierze ładnego, złotego koloru).


5 komentarzy:

  1. owsiane, chrupiące , z truskawkami - idealne ! pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Crumble to jedna z najlepszych propozycji na letnie śniadanie lub deser. Słodkie, zdrowe - czego chcieć więcej? Może tylko polskich truskawek... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękne soczyste crumble i zdjęcia które ma się ochotę pożreć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Truuuuuskawki! Owocowo, zdrowo i chrupiąco! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń