sobota, 5 marca 2016

Lekka sałatka z kaszy pęczak

To, że kasze są zdrowe i pożywne wiedzą już teraz prawie wszyscy. Są też bardzo uniwersalne: przez dania obiadowe na ciastach i deserach kończąc. Są też dobre na zimno, jako sałatka. Dziś moja ostatnia ulubienica, czyli kasza pęczak w postaci szybkiej sałatki z cytrynowym akcentem. 

Smacznym i przetestowanym akcentem jest dodanie na wierzch chipsów z boczku lub szynki wędzonej przygotowanych na patelni.

Idealna do pracy czy jako nieskomplikowany lunch.


Składniki:
  • woreczek kaszy pęczak
  • połowa papryki czerwonej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka ogórków kiszonych
  • sok z cytryny (ok. 2-3 łyżki)
  • 2 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (olej lniany, oliwa z oliwek)
  • sól, pieprz
  • pietruszka
Kaszę gotujemy wg instrukcji (ok. 25 minut). Pozwalamy jej ostygnąć. W międzyczasie kroimy ogórki, paprykę i pomidorki. Wrzucamy je do kaszy, dodajemy olej, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Opcjonalnie na wierzch kładziemy przygotowane na patelni chipsy z boczku lub szynki wędzonej.


1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie! Idealna na moją dietę, jutro wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń