niedziela, 13 marca 2016

Żytnie wegańskie ciasto dyniowo - kokosowe

Dzisiaj proponuję jedno z tych ciast, które nie wymagają zbyt wiele zachodu - należy wymieszać wszystkie składniki w jednej misce, upiec i gotowe. W efekcie mamy zwarte (wymiana mąki żytniej na pszenną sprawi, że będzie bardziej puszyste), wilgotne i aromatyczne ciasto idealne do niedzielnej kawy. Dobre dla wegan i wszelkiej maści alergików - nie zawiera jajek i mleka. Jeśli nie macie jeszcze nic na dzisiejszy deser, bez obaw to ciasto zdążycie zrobić :)



przepis znalazłam tutaj

Składniki:

  • 1 szklanka mąki (u mnie żytnia)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 5-6 łyżek ksylitolu (można dać oczywiści cukier)
  • 1 łyżeczka sody
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3/4 mleka (ja dałam kokosowe)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Suche składniki pomieszać. Połączyć z nimi dynię, potem dodać płynne i zamieszać. Wylać do przygotowanej tortownicy 18 cm. Piec około 40 minut w 180°C do suchego patyczka.


2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę zrobić takie ciacho! ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie:) Zapisuję przepis! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń