Dzisiaj proponuję jedno z tych ciast, które nie wymagają zbyt wiele zachodu - należy wymieszać wszystkie składniki w jednej misce, upiec i gotowe. W efekcie mamy zwarte (wymiana mąki żytniej na pszenną sprawi, że będzie bardziej puszyste), wilgotne i aromatyczne ciasto idealne do niedzielnej kawy. Dobre dla wegan i wszelkiej maści alergików - nie zawiera jajek i mleka. Jeśli nie macie jeszcze nic na dzisiejszy deser, bez obaw to ciasto zdążycie zrobić :)
przepis znalazłam tutaj
Składniki:
- 1 szklanka mąki (u mnie żytnia)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 5-6 łyżek ksylitolu (można dać oczywiści cukier)
- 1 łyżeczka sody
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 szklanka puree z dyni
- 3/4 mleka (ja dałam kokosowe)
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Suche składniki pomieszać. Połączyć z nimi dynię, potem dodać płynne i zamieszać. Wylać do przygotowanej tortownicy 18 cm. Piec około 40 minut w 180°C do suchego patyczka.
Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę zrobić takie ciacho! ♥
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie:) Zapisuję przepis! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń