poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Babka mleczna

Święta, Święta... a już mamy Poniedziałek Wielkanocny. ;-) Miały być tak późno... Bardzo lubię towarzyszącą atmosferę nadziei, optymizmu i radości. Mam nadzieję, że Wy również korzystacie ile sie da z tego magicznego czasu.

O ile na co dzień lubię poszukiwać zaskakujących połączeń i esperymentować, o tyle lubię stawiać na tradycyjne potrawy podczas Świąt. Pojawiły się mazurki, babka i placek drożdżowy z rabarbarem, który upiekła moja mama. Był barszcz biały w chlebie, bigos, aromatyczne szynki... Mamy tak bogate obyczaje, starajmy sie je podtrzymywać! 

Nie wszystko udało mi się uwiecznić na zdjęciach. Jest jednak babka. Z mlekiem zagęszczonym co daje jej ciekawy mleczny posmak. Jest aromatyczna, najlepsza drugiego dnia po upieczeniu. Dodatkową zaletą jest szybkość jej wykonania! Polecam! :)

Przepis zaczerpnięty z tego bloga.




Składniki:
 

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
    400g słodzonego mleka skondensowanego
    opakowanie cukru waniliowego
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100g roztopionego masła
    szczypta soli
    Olejek śmietankowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Jajka ubijamy wraz z solą i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko i wlewamy masło (ewentualnie olejek); wymieszać. Mąkę łączymy proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, a następnie powoli łączymy z masą. Ma powstać gładka gęsta masa. Formę należy wsmarować masłem i obrószyć mąką, wylać ciasto. Piec przez około 35 (ja piekłam dłużej; ok. 45 min.) minut w 180 *C. Po wyłączeniu piekarnika, otwieramy dźwiczki, a ciasto pozostawiamy w środku do ostygnęcia.

Babkę posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.



Do akcji Wielkanocne Smaki


7 komentarzy:

  1. Daisy, a u mnie nikt nie chce jeść babki :( Wszyscy "rzucili się" na sernik, sękacz i wz, a reszta leży i czeka... na koniec innych placków. Wesołości!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł z mlekiem skondensowanym dodanym do babki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam mleko i wszelkie wypieki na jego bazie. ten mleczny posmak z pewnością by mi zasmakował

    OdpowiedzUsuń
  4. mlecznej nigdy nie probowalam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna babka, jestem ciekawa mlecznego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ ładne zdjęcia!
    a mleczna babka jest baardzo ciekawa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mleczna musi smakować obłędnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń