Właśnie za to kocham ciasteczka! 10 minut na przygotowanie, kilkanaście minut w piekarniku i wychodzą małe, słodkie cudeńka :)
Te są kruche z zewnątrz a miękkie w środku, mocno mleczne. Niebo! Polecam :)
Składniki
na około 30 ciasteczek:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
125 g białej czekolady, posiekanej (ja dałam 100 g, czyli jedną tabliczkę - ilość dla mnie wystarczająca)
Wykonanie:
Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut (piekłam 5 minut dłużej). Studzić na kratce.
I gotowe!
Ostatnio mam jakieś "ciągoty" do słodkiego. Takie mleczne ciasteczka z białą czekoladą z chęcią bym zjadła, o tak.
OdpowiedzUsuń