sobota, 16 kwietnia 2011

Pizza

W końcu rozpoczął się Długo Wyczekiwany Weekend! Ten tydzień należał do kategorii: ciężkie, męczące  i ciągnące się w nieskończoność... A jak powszechnie wiadomo nic tak nie poprawia nastroju jak pyszne jedzenie. :)

Wybór padł na pizzę.
Domową.
Na cienkim spodzie.
Z pysznymi dodatkami i ciągnącym serem.

Wierzch był czystą improwizacją. 

Pizza jest chrupiąca i aromatyczna. Świetna!
Trafiony przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku. 



Składniki na ciasto:  

• 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
• 1 łyżeczka cukru
• 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blach


Sos pomidorowy (łatwy):
  • połowa puszki pomidorów w zalewie
  • szczypta soli i pieprzu
  • suszone oregano
  • łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 

Przygotowanie: 

Drożdże wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby się ociepliły. Do dużej miski włożyć pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce (bez przeciągów). Drożdże po tym czasie powinny się spienić. Dodać resztę przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlać resztę ciepłej wody, wymieszać składniki drewnianą łyżką lub ręką, połączyć je w kulę. Ciasto wyjąć na blat i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 60 minut lub do czau aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować składniki nadzienia.

Wykończenie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Dwie blachy do pieczenia wysmarować oliwą i oprószyć odrobiną mąki. Na każdej ułożyć po 2 placki ciasta. Na plackach rozłożyć plasterki pomidorów, posypać je oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Położyć cebulę, plasterki mozzarelli, pokrojoną na kawałki szynkę i salami. Posypać parmezanem i odstawić na 30 minut, aż brzegi ciasta podniosą się.

 
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć pierwszą blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 minut lub do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione. Następnie upiec pizze z drugiej blaszki.


Przygotowanie sosu:

Rozgrzać oliwę.  Dodać ząbku czosnku i chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory i doprawić do smaku. Dusić ok 10 minut, aby sos zgęstniał.

Ja na wierzch dodałam:
  • sparzone pomidory pokrojone w plasterki
  • ser żółty
  • szynkę parmeńską
  • pieczarki
  • kukurydzę






13 komentarzy:

  1. pyszne weekendowe poprawianie nastroju.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam przepis na to ciasto.
    to musi być miły weekend ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe pizze są najlepsze, przynajmniej moim zdaniem. Dodatki skomponowane wg własnego gustu, pyszne ciasto i zapach unoszący się podczas pieczenia sprawiają, że wszyscy nagle stają się strasznie głodni... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię cienkie ciasto pizzowe, ale moja mama zawsze dodawała drożdże. Taka pizza jak twoja bardzo mi się kojarzy z domem - a to przemiłe skojarzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wątpię, że pizza pyszna :) Pyszna nagroda za ciężki tydzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie na nią zasłużyłam :p

    Kuchareczka: u mnie też gościła zawsze w wersji z drożdżami, więc widocznie sentyment zrobił swoje ;)

    kruszyna: nic nie przebija domowej pizzy! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj, wieki nie jadłam pizzy :/ Twoja wygląda fantastycznie, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja też domowej pizzy chcę!
    Dziękuje za wizytę.
    Pozdrowinka
    asiami

    OdpowiedzUsuń
  9. na cienkim spodzie zdecydowanie jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ apetyczna pizza! Ja moją ulubioną też robię z tego przepisu!
    Bardzo smaczny blog:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowa pizza jest najlepsza :D

    OdpowiedzUsuń