W końcu rozpoczął się Długo Wyczekiwany Weekend! Ten tydzień należał do kategorii: ciężkie, męczące i ciągnące się w nieskończoność... A jak powszechnie wiadomo nic tak nie poprawia nastroju jak pyszne jedzenie. :)
Wybór padł na pizzę.
Domową.
Na cienkim spodzie.
Z pysznymi dodatkami i ciągnącym serem.
Trafiony przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku.
Składniki na ciasto:
• 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
• 1 łyżeczka cukru
• 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blach
Sos pomidorowy (łatwy):
Przygotowanie:
Drożdże wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby się ociepliły. Do dużej miski włożyć pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce (bez przeciągów). Drożdże po tym czasie powinny się spienić. Dodać resztę przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlać resztę ciepłej wody, wymieszać składniki drewnianą łyżką lub ręką, połączyć je w kulę. Ciasto wyjąć na blat i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 60 minut lub do czau aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować składniki nadzienia.
Wykończenie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Dwie blachy do pieczenia wysmarować oliwą i oprószyć odrobiną mąki. Na każdej ułożyć po 2 placki ciasta. Na plackach rozłożyć plasterki pomidorów, posypać je oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Położyć cebulę, plasterki mozzarelli, pokrojoną na kawałki szynkę i salami. Posypać parmezanem i odstawić na 30 minut, aż brzegi ciasta podniosą się.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć pierwszą blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 minut lub do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione. Następnie upiec pizze z drugiej blaszki.
Przygotowanie sosu:
Rozgrzać oliwę. Dodać ząbku czosnku i chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory i doprawić do smaku. Dusić ok 10 minut, aby sos zgęstniał.
Ja na wierzch dodałam:
Składniki na ciasto:
• 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
• 1 łyżeczka cukru
• 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blach
Sos pomidorowy (łatwy):
- połowa puszki pomidorów w zalewie
- szczypta soli i pieprzu
- suszone oregano
- łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Drożdże wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby się ociepliły. Do dużej miski włożyć pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce (bez przeciągów). Drożdże po tym czasie powinny się spienić. Dodać resztę przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlać resztę ciepłej wody, wymieszać składniki drewnianą łyżką lub ręką, połączyć je w kulę. Ciasto wyjąć na blat i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 60 minut lub do czau aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować składniki nadzienia.
Wykończenie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Dwie blachy do pieczenia wysmarować oliwą i oprószyć odrobiną mąki. Na każdej ułożyć po 2 placki ciasta. Na plackach rozłożyć plasterki pomidorów, posypać je oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Położyć cebulę, plasterki mozzarelli, pokrojoną na kawałki szynkę i salami. Posypać parmezanem i odstawić na 30 minut, aż brzegi ciasta podniosą się.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć pierwszą blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 minut lub do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione. Następnie upiec pizze z drugiej blaszki.
Przygotowanie sosu:
Rozgrzać oliwę. Dodać ząbku czosnku i chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory i doprawić do smaku. Dusić ok 10 minut, aby sos zgęstniał.
Ja na wierzch dodałam:
- sparzone pomidory pokrojone w plasterki
- ser żółty
- szynkę parmeńską
- pieczarki
- kukurydzę
uwielbiam pizzę:)
OdpowiedzUsuńpyszne weekendowe poprawianie nastroju.. :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam przepis na to ciasto.
OdpowiedzUsuńto musi być miły weekend ;).
Domowe pizze są najlepsze, przynajmniej moim zdaniem. Dodatki skomponowane wg własnego gustu, pyszne ciasto i zapach unoszący się podczas pieczenia sprawiają, że wszyscy nagle stają się strasznie głodni... :)
OdpowiedzUsuńJa robię cienkie ciasto pizzowe, ale moja mama zawsze dodawała drożdże. Taka pizza jak twoja bardzo mi się kojarzy z domem - a to przemiłe skojarzenie :)
OdpowiedzUsuńNie wątpię, że pizza pyszna :) Pyszna nagroda za ciężki tydzień ;)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie na nią zasłużyłam :p
OdpowiedzUsuńKuchareczka: u mnie też gościła zawsze w wersji z drożdżami, więc widocznie sentyment zrobił swoje ;)
kruszyna: nic nie przebija domowej pizzy! :)
oj, wieki nie jadłam pizzy :/ Twoja wygląda fantastycznie, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńTo ja też domowej pizzy chcę!
OdpowiedzUsuńDziękuje za wizytę.
Pozdrowinka
asiami
ale pyszna pizza;)
OdpowiedzUsuńna cienkim spodzie zdecydowanie jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńAleż apetyczna pizza! Ja moją ulubioną też robię z tego przepisu!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny blog:)
Pozdrawiam!
Domowa pizza jest najlepsza :D
OdpowiedzUsuń