niedziela, 29 maja 2011

Francuskie brioszki z rabarbarem i dżemem truskawkowym

Te drożdżówki już jakiś czas temu przykuły moją uwagę. Poproszona o upieczenie czegoś na rodzinny festyn siostrzenicy od razu sobie o nich przypomniałam. 

Już na początku uprzedzam: nie są przeznaczone dla osób dbających o linię, gdyż zawierają dużo masła. 

Ale są grzechu warte! ;)

Aromatyczne, puszyste ciasto. Nie przypomina w niczym tych suchych, drożdżowych wypieków. Pracochłonne, to prawda, ale za to jaki efekt! 

Jako dodatek rabarbar i dżem truskawkowy, para doskonała. 

Świetny przepis z Kwestii Smaku z moimi modyfikacjami.


CIASTO NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ WIECZÓR PRZED PIECZENIEM! MUSI SPĘDZIĆ W LODÓWCE OK. 12 GODZIN. !

Składniki:

Ciasto:


• 2 łyżeczki suchych drożdży instant
• 2 łyżki ciepłej (letniej) wody
• 500 g mąki pszennej
• 60 g cukru
• 1 i 1/2 łyżeczki soli
• 5 jajek, ogrzanych do temperatury pokojowej
• 350 g masła, bardzo miękkiego

Nadzienie:


• około 2 szklanek rabarbaru pociętego w 1 cm kawałki
• 4 - 5 pełnych łyżek dobrej jakości dżemu truskawkowego lub konfitury (użyłam Łowicza)
oraz: odrobina roztrzepanego jajka do posmarowania


Kruszonka:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 60 g masła
  • połowa opakowania cukru wanilinowego (8g)
  • jedno niecałe żółtko




Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem bułeczek (najlepiej wieczorem) przygotować ciasto. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 10 - 15 minut (po tym czasie powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera na małych obrotach. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto (ręką lub mieszadłem miksera). Wyrabiać przez około 10 - 15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręką lub hakiem miksera).


Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając, wgniatając masło ręką lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmieszają się z ciastem. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dosypywać mąki. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto wyjąć na podsypaną mąką blat i uformować kulę. Podzielić ją na 16 części. Z każdej ulepić w dłoniach kulkę i układać na 2 blachach do pieczenia wyłożonych papierem, w odstępach około 5 cm od siebie. Wgnieść palcem ciasto w środku każdej kulki.


 W miseczce wymieszać pokrojony rabarbar z dżemem truskawkowym. W każde wgłębienie włożyć po 1 pełnej łyżce nadzienia (około 5 kawałeczków). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 i 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 17 - 20 minut, aż bułeczki będą ładnie zrumienione.


Kruszonka: Masło mieszamy ręką z mąką, dodajemy żółtko, następnie olej, a na koniec cukry.





Czas na piknik


11 komentarzy:

  1. oj zjadłoby się taką drożdżóweczkę:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam je w tamtym roku - niesamowice smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka drozdzowa jest warta dodatkowej godziny na silowni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne!
    porywam kilka, na jutrzejsze śniadanie ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. aż zgłodniałam! :) urocze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uuu :) wyglada bardzo apetycznie! ; )
    Pozdrawiam,
    pieczarka mySia

    OdpowiedzUsuń
  7. Byłaby rewelacyjna na letnie śniadanie do kawki z pianką :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. oj jak ja bym zjadła taka brioszkę z filiżanką pysznej kawy... :)

    OdpowiedzUsuń