sobota, 14 maja 2011

Szparagowy szał!

Dziś zamierzam opiewać zalety szparagów. Dlaczego warto je jeść?

Istne bogactwo ważnych składników odżywczych!   
Są źródłem witamin: B, C, i K, pierwiastków mineralnych, tj.: potasu, fosforu i żelaza, przyspieszają przemianę materii; wspomagają pracę nerek i wątroby, oczyszczają organizm z toksyn. A wszystkich dbających o dietę informuję, że 100g szparagów zawiera jedynie 20 kcal!

To mówi osoba, która kiedyś unikała ich jak mogła. ;) Na szczęście ten etap mam już za sobą :p

Moim zdaniem najlepsze są te zielone. W sezonie wykorzystuję je jak tylko mogę. Dziś proponuję szparagi jako grillowany dodatek do makaronu.  




Grillowane szparagi:

  • pęczek zielonych szparagów
  • sól morska
  • oliwa z oliwek
Przygotować szparagi: umyć, odciąć twarde końcówki i obieraczką do warzyw obrać 2/3 długości od końca. Oprószyć solą i wysmarować łyżką oliwy. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię grillową i smażyć ok. 7 minut. Długość smażenia zależy również od Waszych preferencji. Jeśli wolicie bardziej miękkie potrzymajcie 1-2 minut dłużej. 

Podałam z makaronem pełnoziarnistym i sosem pomidorowym. 

Baaardzo proste, lekkie i smaczne danie. W sam raz na wiosnę! :) 




17 komentarzy:

  1. Znakomite zestawienie!
    Szparagi potrzebują podkreślenia ich smaku, same odwdzięczają się dodając daniu wytwornej elegancji.:)
    Bardzo mi się podoba.:)
    Prezentacja walorów szparagów również.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też był szparagowy szał ostatnio, czas iść po następny pęczek. Najprościej podane smakuje najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze w tym roku nie jadłam szparagów, a teraz przez Ciebie nabrałam na nie jeszcze większej ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. szparagi kocham, ale jeszcze ich nie grillowałam:) najwyższy czas spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. szparagi to wdzięczne warzywa.
    smakowite. i jest tyle możliwości, by z nich wyczarowac smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne, świetne, świetne.. na pewno zrobię :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Daisy, wyszukaj w googlach czytnik google, zasybskrybuj swojego bloga i tam będą Twoje zaginione posty

    OdpowiedzUsuń
  8. Grillowanych szparagów nigdy jeszcze nie zaznałam, więc duże wow! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. szparagi przede mną, ale widzę, że sezon powoli startuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szparagi super, grillowanych też jeszcze nie próbowałam ;)
    Daisy tak jak pisze Kubełek w ten sposób odzyskasz treść. Szkoda że komentarzy się nie da, ale zawsze nie będziesz musiała pisać od nowa. A czytnik google znajdziesz też jak wejdziesz w swój pulpit nawigacyjny, w pasku na samym dole w "Narzędziach i zasobach"

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie wygląda, aż ślinka leci. A moje szparagi czekają w lodówce i jakoś nie mogę się za nie zabrać.

    OdpowiedzUsuń
  12. Szparagi sa najlepsze! I jeszcze tam obok dostrzegłam swoje ulubione tagliatelle :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam, kocham, ubóstwiam szparagi! podoba mi się pomysł ich grillowania, chociaż polecam Ci podsmażane na czosnkowej oliwie - wczoraj się w nich zakochałam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kuchareczka: spostrzegawcze oko ;) faktycznie, ten makaron jest u mnie częstym gościem :)

    Ola: brzmi intrygująco a skoro mam Twoją rekomendację to na pewno je przyrządzę :)

    utrica1, Kubełek: dzięki Dziewczyny, znalazłam!

    Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smacznie, zdrowo i zielono :) To lubię!

    OdpowiedzUsuń
  16. grillowane muszą być świetne! podoba mi się ten szał :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawe połączenie szparagów i reszty.
    Mnie o zaletach szparagów nie musisz przekonywać.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń